A avut loc în perioada 24-26.03.2024, in Miskolc, Ungaria, la activități au participat 8 membrii ai echipelor de proiect ai celor doi parteneri, Asociația Toți copiii au drepturi egale din România și Fundația SZIMBIÓZIS din Ungaria.
Prima zi a întâlnirii a fost destinată vizitării mai multor locații și centre în care fundația își desfășoară activitățile și discuțiilor referitoare la metode alternative de terapie pentru copii cu TSA.
Prima locație vizitată a fost un centru pentru persoane cu handicap organizat atât ca și centru permanent pentru 16 persoane cu handicap, cât și centru de zi unde un număr de aproximativ 40 de persoane desfășoară diverse terapii sau activități de recuperare prin muncă. Centrul permanent este organizat pe două categorii de locuințe sociale: spații unde locuiesc persoane care necesită asistență permanentă și spații unde locuiesc persoane cu handicap care se pot descurca singuri. Acesta din urmă este un spațiu de unde, când sunt pregătiți, pot părăsi centrul ca să locuiască independent. In centrul de zi, din materiale reciclabile (hârtie, materiale textile etc) sunt confecționate obiecte (coșulețe, preșuri de pus pe jos, jucării) de calitate care sunt vândute în târguri, magazine, expoziții etc.
A doua locație a fost o fabrică de gemuri și siropuri în care lucrează 8 persoane cu diverse handicapuri și care utilizează în principal ca materie primă fructe de sezon din ferma socială a fundației. Deasupra fabricii sunt locuințe sociale unde sunt cazate 6 persoane, in regim mixt, dar care lucrează în altă locație.
A treia locație a fost un centru de zi pentru 80 de persoane cu handicap amplasat într-o școală veche. Aici fac terapie prin activități manuale (cusut, țesut, lipit etc), prin artă (desen, pictat etc) sau specializate persoane cu diverse grade de handicap de la ușor sau la sever.
Ultima locație a fost Centrul de autism unde expertul Fundației Szimbiozis, Aliz Toth, a prezentat metodele de terapie ”Social cycle” și ”Social Stories” (Linda Grey) care pot fi utilizate de părinți pentru a-și ajuta copii cu TSA, deoarece majoritatea problemelor comportamentale ale copiilor cu TSA provin din faptul că ei nu știu să îți spună care este problema, iar punctul de plecare în terapie este tocmai identificarea problemei. Autismul înseamnă inflexibilitate, de aceea punctul principal în terapie este faptul că copiii cu autism trebuie învățați cum să
fie adulți. Prin Jocurile Copilăriei pot fi învățați cum să fie adulți, trebuie să le dăm limite și să îi învățăm cum sa urmeze reguli simple iar pentru comunicarea cu ei trebuie utilizate propoziții scurte, maxim 2-3 cuvinte.
Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost dedicată vizitării fermei sociale a fundației Szimbiozis, discutării documentelor de implementarea ale Proiectului și stabilirii modului de colaborare pentru realizarea demonstrațiilor practice.
A doua parte a zilei a fost alocată învățării regulilor jocului de petanque si a modului în care acesta poate fi jucat de către copiii și personele cu dizabilități. Dl. Lardellier Raymond, director Alliance Francaise din Miskolc, care a introdus acest joc în comunitatea din Miskolc a coordonat întreaga partidă si a exemplificat fiecare pas. O regulă de bază a jocului e că bila reper trebuie să fie cât mai vizibilă iar pentru copii trebuie utilizate bile colorate si mai ușoare decât cele necesare, distanța la care se aruncă bila reper trebuie să fie adecvată celor care joacă.
În ultima zi a întâlnirii s-a stabilit ca activitatea de Job Shadowing in Romania să aibă loc în perioada 17-19 iunie 2024, iar prima Demonstrație Practică să aibă loc în data de 28 mai 2024.
În urma primei Întâlniri Transnationale a Proiectului din Ungaria întreaga echipă a Asociației Toți Copiii au drepturi egale a învățat aspecte importante pe care dorim să le împărtășim cu toate persoanele care vor participa la activitățile Proiectului Childhood Games-Alternative methods for the integration and recovery of children with ASD și anume: toate terapiile inclusiv cele prin Jocurile Copilăriei trebuie să aibă finalitatea să ii ajute pe copiii cu autism să se descurce ca adulți, să devină independenți și să desfășoare o activitate care să ii ajute să se întrețină singuri și să nu îi izoleze de ceilalți copii tipici, să iasă cu ei cât mai des în spații publice.